Motorsport @Eventuria
- Eventuria
- /
- 17 decembrie 2021
Un Mare Premiu de Formula 1 este extins pe durata a trei zile, timp în care au loc antrenamentele libere, sesiunea de calificări și cursa propriu-zisă. Întrecerea are loc doar pe circuite special amenajate pentru curse și care sunt închise circulației publice. Antrenamentele libere au loc vinerea (două sesiuni) și sâmbăta (o sesiune). Cele două sesiuni de vineri durează 90 de minute, iar sesiunea de sâmbătă 60. În timpul lor piloții au dreptul să parcurgă câte ture de circuit doresc. În timpul sesiunilor de vineri echipele pot nominaliza un al treilea pilot pe lângă cei doi "de cursă", dar nu pot folosi mai mult de două monoposturi simultan. Sesiunea de calificări are loc sâmbăta după-amiaza, iar scopul ei este de a stabili grila de start pentru cursa de duminică. Sesiunea durează aproximativ o oră și este împărțită în trei etape:
În prima etapă - care durează douăzeci de minute - participă toți piloții, numărul de tururi de circuit pe care aceștia îl parcurg fiind nelimitat. În clasamentul etapei se ține cont de cel mai rapid tur parcurs de fiecare pilot în parte. La finalul celor douăzeci de minute șapte piloți, cei cu cei mai slabi cinci timpi, sunt eliminați, ei urmând a ocupa locurile 16 - 20 pe grila de start.
A doua etapă a sesiunii de calificări ține cincisprezece minute, la ea participând doar 15 piloți rămași, timpii obținuți în prima etapă fiind șterși. Din nou fiecare pilot are dreptul la un număr nelimitat de ture de circuit, iar la finalul acestei etape ultimii cinci piloți ai clasamentului de etapă - fiecare pilot intră în acest clasament cu cel mai bun timp al său - sunt eliminați, ei urmând să ocupe locurile 11 - 15 pe grila de start.
În fine, a treia etapă durează zece minute, la ea participând cei zece piloți promovați din etapa a doua. Din nou timpii obținuți în etapa a doua sunt șterși. În cadrul acestei etape fiecare pilot are la dispoziție un număr nelimitat de ture. Se întocmește un nou clasament, pe baza căruia se stabilesc pozițiile 1 - 10 ale grilei de start.
Pilotul cu cel mai bun timp din etapa a treia va pleca de pe prima poziție a grilei de start. Acești 10 piloți sunt obligați să utilizeze la startul cursei tipul de pneu cu care au realizat cel mai rapid tur în această ultimă etapă, dacă condițiile meteo fac necesară schimbarea de la pneuri de uscat la pneuri de ploaie sau invers li se permite acest lucru. Totuși grila de start poate fi alterată în funcție de diversele penalizări pe care le-ar putea primi piloții.
O cursă de Formula 1 în primul tur
Cursa are loc duminica, distanța acesteia fiind de aproximativ 305 kilometri. Practic cursa se termina la capătul turului în timpul căruia s-a trecut de limita celor 305 km. În Marele Premiu de la Monte Carlo cursa are doar 260,52 km. Startul în cursă se dă de pe loc - față de cursele din Statele Unite ale Americii unde startul se dă din mișcare, mașinile fiind aliniate la start în funcție de rezultatul sesiunii de calificări. Startul este semnalizat prin culoarea verde a unui semafor amplasat în fața grilei de start. Dacă un pilot pleacă înainte de aprinderea luminii verzi, este penalizat. Sistemul de punctaj s-a schimbat de multe ori de-a lungul timpului; actual punctele se acordă precum urmează: primul pilot care trece linia de sosire este declarat câștigător și primește 25 puncte în campionat, pilotul de pe locul al doilea primește 18 puncte, cel de pe locul al treilea 15 puncte, pilotul de pe locul al patrulea primește 12 puncte, cel de pe locul al cincilea 10 puncte, pilotul de pe locul al șaselea primește 8 puncte, cel de pe locul al șaptelea 6 puncte, pilotul de pe locul al optulea primește 4 puncte, cel de pe locul al nouălea 2 puncte și cel de pe locul al zecelea 1 punct. Punctajul echipelor se stabilește prin însumarea punctelor obținute de colegii de echipă. Ordinea finală poate fi alterată de penalizări. În anumite condiții cursa poate fi oprită înainte de parcurgerea celor 305 km. Dacă cursa se reia, la noul start se stabilește o noua grilă de start în funcție de locul ocupat de fiecare pilot în momentul opririi cursei. Dacă cursa nu se mai reia, dar s-a parcurs deja 75% din distanța ei, atunci ordinea din momentul opririi este declarată ordinea finală, punctajul fiind cel de mai sus. Dacă nu s-a parcurs 75% din distanța cursei, atunci punctajul este înjumătățit. Orice cursă nu poate dura mai mult de două ore din momentul startului. Sursa: Wikipedia.
Bilete si cazare la Cursele de Formula 1 | Eventuria
Sejururi la Cursele de Formula 1 din Europa si din lume | Eventuria
Oferte Hotel și Bilete de intrare la Cursele de Formula 1 | Eventuria.ro
Descopera cele mai noi oferte pentru pachete turistice la evenimente sportive / concerte / festivaluri. Profita de ofertele speciale pentru sejururi de la Eventuria.ro – agentia ta de travel expert in evenimente sportive / concerte / festivaluri. Cu Eventuria esti intotdeauna in siguranta si la timp alaturi de idolii tai!
Bilete si cazare la Cursele de MOTO GP | Eventuria
Sejururi la Cursele de MOTO GP din Europa si din lume | Eventuria
Oferte Hotel și Bilete de intrare la Cursele de MOTO GP | Eventuria.ro
Cursele de MOTO GP continua anul acesta cu noutati dintre cele mai interesante, iar multiplul Campion Mondial Valentino Rossi continua sa participe la competitii avand varsta de 42 de ani. Descopera cele mai noi oferte pentru pachete turistice la evenimente sportive / concerte / festivaluri. Profita de ofertele speciale pentru sejururi de la Eventuria.ro – agentia ta de travel expert in evenimente sportive / concerte / festivaluri. Cu Eventuria esti intotdeauna in siguranta si la timp alaturi de idolii tai!
În 2021, organizatorii MotoGP își propun 20 de etape în care vor concura 24 de piloți. Printre ei se află și Joan Mir, care, anul trecut, la doar 23 de ani, a devenit campion mondial și a adus trofeul constructorului moto Suzuki, după 20 de ani. În 2020, în „Topul constructorilor” s-au aflat Ducatti, Yamaha, Suzuki, Honda, KTM și Aprilia. Ca si la Forumula 1, si la MOTO GP cursele se desfasoara in 3 zile cu etape de antrenamente, calificari si cursa finala.
SOURCE AND TAGS